Respektera dig själv – du är värd det

Våldet mot kvinnor har alltid varit, är och kommer alltid att vara fullständigt vidrigt. Det får aldrig förminskas, ursäktas eller ignoreras.

 

Det finns aldrig en legitim anledning att slå, förnedra, våldta eller på något annat upptänkligt vis kränka en kvinna – ALDRIG! Om hon så går omkring spritt språngande naken och skriker ut obsceniteter är hon fortfarande exakt lika mycket värd. För det är värdet allt handlar om. Värdet i bestämd form eftersom det är oföränderligt och lika för alla.

 

Varje människa har ett unikt och oändligt värde just därför att varje människa är unik. Vi får aldrig rucka på det värdet, får aldrig kränka det. Det finns mycket som kan ifrågasättas men inte människovärdet.

 

Människovärde behöver föda en respekt hos oss. En respekt för människan, livet, sanningen och friheten. Vi är ansvariga att försvara det värdet, närhelst det ifrågasätts. Eftersom vi känner till sanningen är vi dess pelare. Vi lyfter upp sanningen när den trycks ner i smutsen. När en människa kränks - vem hon än är, vad hon än har på sig, oavsett vad hon har gjort – måste vi stå upp för henne. Vi säger ifrån när lättklädda kvinnor fråntas värdet, när fulla tonåringar utnyttjas och när ett ”nej” antas vara ett sätt att spela svår.

 

För om vi nu har ett sådant värde förtjänar vi den yttersta respekt. Vi är inte billiga, därför bör vi behandla varandra som de dyrbarheter vi är. Detta gäller i relation till andra men också i relation till oss själva. Vi visar andra respekt genom hur vi tilltalar dem, pratar om dem, tänker kring dem, behandlar dem och ser på dem. På samma sätt visar vi oss själva respekt genom hur vi tänker och pratar om oss men även genom hur vi behandlar vår kropp och vårt sinne. Hur vi tar hand om oss själva och möter våra basala behov säger mycket om hur vi värderar oss själva.

 

Vilken syn vi har på oss själva syns också i hur vi klär oss. Låt oss pausa här en stund. Detta är ett känsligt ämne, jag vet. Jag kommer nämna ord så frånstötande som anständighet, smakfullhet och täckande – ord som förknippas med förtryck och förmyndarskap men som ursprungligen handlar om respekt och skönhet. Det här gäller både män och kvinnor, unga som gamla. Vi bär alla på en fysisk skönhet, oavsett om vi tycker det själva eller inte. Denna skönhet kan vi på många sätt hänvisa till som sexualitet eller sexighet och vi väljer var och en hur vi hanterar den gåvan.

 

För en gåva är det, oavsett vad media säger om hur perfekta kroppar ska se ut, och gåvor förvaltas. Vi väljer hur vi värderar en gåva genom den prislapp vi sätter på den. Värderar vi den högt sparar vi på den, visar den sparsamt, gömmer undan den till speciella tillfällen med speciella människor, människor vi litar på. Vi hanterar den varsamt, med öm hand, och beskyddar den från giriga blickar och händer. Har vi å andra sidan inte förstått eller vågat tro på dess värde skickar vi runt den utan närmare eftertanke, låter den gå från hand till hand och hoppas att någon ska vilja ta sig en närmare titt, kanske till och med ta med den hem för en natt. Vi bryter den i delar och ger bort till främlingar som visslar efter den på stan och för stunden känns det bra, vi uppskattas för vår generositet och självförtroendet ökar, men efter en tid inser vi att gåvan blivit mindre. Den är heller inte lika uppskattad längre eftersom så många andra redan fått ta del av den, nyhetens behag har avtagit och hatet mot gåvan växer.

 

Låt oss stanna här och konstatera två saker: Ett – Gåvan ÄR värdefull eftersom du är det. Två – värdefulla saker ger man inte till vem som helst.

 

Här har samhället helt urholkat människovärdet. Sexualiteten och skönheten har blivit kommersialiserad och exploaterad. Utseende har blivit billigt, sex själviskt och gåvan nedvärderad som gammaldags. Det är dags att vända den trenden. Din sexualitet är inte till för att delas ut i smulor eller för att ge dig så mycket tillfällig njutning som möjligt. Den är din egen men den är en värdefull gåva avsedd att ges vidare som en helhet.  

 

Jag är inte ute efter att alla ska klä sig i mjölsäckar här, jag är ute efter eftertanke. Det finns en enorm skillnad här. Skillnaden mellan att klä sig i rädsla eller att klä sig i respekt och hänsyn. Ingen kvinna (eller man) ska tvingas att dölja sin skönhet, personlighet eller sin kropp i rädsla för att anses vara ”lovligt byte” för människor som inte kan skillnaden på min och din kropp. Samtidigt tycker jag att vi alla är skyldiga varandra att visa hänsyn och respekt genom våra klädval liksom genom våra ord och handlingar. Och alla ni unga tjejer där ute, ni är fantastiska som ni är! Rea inte ut era kroppar, behandla och klä er själva med respekt för den skönhet ni besitter. Jag lovar att ni mår bättre av det i längden.

 

Våga vara annorlunda. Våga vänta. Våga värdera dig själv så pass högt. Respektera dig själv - Du är värd det.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0